{ "title": "Yara Estetiği", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/yara-estetigi.jpg", "date": "21.01.2024 11:26:09", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Yara Estetiği, bedenin muhtelif yerlerinde bulunan yara izlerini gidermek amacı ile yapılan estetik operasyonlardır. Bu operasyonlar genellikle yara izinin derinliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilirler. Çok derin olmayan ve nispeten yüzeye yakın yara izleri, neştersiz yöntemlerle kapatılabilir. Buna bağlı olarak yara estetiği yapılabilmesi için, yaranın tamamı ile iyileşmiş olması ve enfeksiyon izine rastlanmaması gerekir.

Yara Estetiği Ne Tür Yaralarda Yapılabilir?

Yara estetiği, tıptaki adıyla skar revizyon yapılabilmesi için yaranın birtakım özellikleri taşıması gerekir. Bunlar kısaca; Yara yerinin düzgün olması, aşırı pigment yani renk değişikliği göstermemesi, civar dokularda çekme ya da büzme yapmaması gerekir. Yara estetiği yapılacak bölgede enfeksiyon olmamalı, yara tamamen iyileşmiş olmalıdır. Yara estetiği, yara yerini düzenlemek, varsa renk değişikliklerini gidermek, civar dokularda hasar varsa onarmak amacı ile yapılır.

Yara Estetiği Yöntemleri Nelerdir?

Lazer: bu yöntemle yara izinin kaybolması ya da normale yakın bir görünüm alabilmesi için lazer yöntemi uygulanır. Her yara izine lazer uygulanmaz. Öncelikle hasta ile doğru konsültasyon yapılmalı ve yara yeri çok derin ya da renk değişikliği çok fazla ise farklı bir yöntem seçilmelidir.

Dermabrazyon: bu yöntemle yara izini yok etmek için, yara yeri zımpara benzeri bir alet ile törpülenerek kazınır. Yara sebebi ile oluşan renk değişiklikleri ve ciltte oluşan kabarmalar böylece ortadan kalkmış olur. Bu yöntem derin ve çökük yaralar için kullanılamaz.

Expansiyon: bu yöntemde, yaralı dokunun altına balon benzeri tıbbi malzemeler yerleştirilir. Buradaki ama yara dokusunu ortadan kaldırmak ve yeni bir deri oluşumunu sağlamaktır. Expansiyon yöntemi en sık olarak saçlı deride oluşan yaraları ve saç kaybını önlemek veya yeniden saç ekimi yapmak amacı ile uygulanır.

Greft-flep: bu yöntem, çok geniş alanlara yayılan yaralar için kullanılan doku nakli yöntemidir. Trafik kazaları, iş kazaları, ağır yanıklar, sanayi tipi kazalar sonrasında oluşan geniş ve derin yara izlerini kaybetmek için uygulanacak deri nakli ile işlem yapılır. Deri nakli hastanın yine kendi bedeninden yapılabilir. Bu yöntem uygulanmadan önce hastanın yara yerinde enfeksiyon ya da kabarma asla olmamalıdır.

Wplasti: bu yöntemle yara yeri küçük v harflerine benzer kesiler ile tekrar yaralanır. Buradaki amaç büyük yaraların gerginliğini azaltarak daha dar alanda iyileşme sağlamaktır.

Zplasti: Wplasti ile benzer yöntemdir. Yara yerindeki gerginliği azaltmak için uygulanır.

Eliptik Eksizyon: bu yöntemle yara etrafı tamamen kesilip çıkarılır ve etrafında estetik dikiş atılarak kapatılır. Daha az fark edilen bir yara izi elde etmek hedeflenir.
" } ] }