{ "title": "Yara Bandı", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/yara-bandi.jpg", "date": "21.01.2024 11:04:05", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Yara bandı, vücudumuzda dış bir etkene ya da vücutta var olan bir rahatsızlığa bağlı oluşan yaraların kapatılması ve yaralara bağlı kanamaların durdurulması için kullanılan ilk yardım malzemelerinden biridir. Yara bantları özellikle ilk yardım çantasında bulunması gerekmektedir. Bunun dışında seyahate çıkarken çantamızda ufak bir kutu yara bandının olmasının hiçbir zararı olmayacaktır. Evde bıçakla bir şey soyarken, bir şey taşırken, tamirat yaparken, tıraş olurken vb. Kesici cisimlerle iş yaparken mutlaka ufak ya da büyük kesiklere maruz kalabilmekteyiz. Yara bantlarının farklı boyutları mevcuttur. Örneğin tıraş olurken oluşan ufak bir kesiği kapatmak için büyük bir yara bandı yerine daha kullanışlı olan minik yara bantları üretilmiştir. Yara bandı sadece kanın durmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda iyileşme sürecinde yaranın steril kalmasına da yardımcı olmaktadır. Su ile çok meşgul oluyorsak yara bandının suya dayanaklı olması gerekmektedir ya da üzerine büyük bir tıbbi bant ile desteklemek gerekir.

Yara bandı tarihi ve türleri

Yapışkan ihtiva eden ilk yara bandı 1920 yılında Amerikalı Earle E. Dickinson tarafından bulunmuştur. Bandı bulması tamamen evde oluşan ihtiyaçtan kaynaklanmakta idi. Eşinin ev işlerini yaparken çok fazla yaralanmasına karşı pratik bir çözüm bulma arayışının bir sonucuydu aslında. Kendisi pansuman malzemeleri üreten Johnson & Johnson firmasında görevliydi. Yapışkanlı bandaj rulosuna gazlı bez şeritler yerleştirerek yaptığı yara bandı daha sonra çalıştığı firma tarafından geliştirilerek satışa sunuldu. O döneme göre belki güzel bir görüntüsü vardı fakat zaman ilerledikçe kullanışlı olmadığı görüldü. İlk üretiminden sekiz yıl sonra Horatio Nelson Smith bugün kullandığımız yapışkanlı yara bandını tasarladı.

Yanık nedeniyle oluşan su toplamasına karşı geliştirilen yara bandı suya karşı daha dayanıklı ve yaranın üstünü örten pet jel içermektedir. Yanıkların dışında bu bandın kullanım alanı, ayakkabıların ayaklarına vurmasından mağdur olanlardır. Yapışkanı kuvvetli olan yara bandını ise sporcular daha çok tercih etmektedir. Bu bant daha çok eklem yaralanmalarında kullanılmaktadır. Eklem bölgesi hareketli olduğu için normal bir yara bandı çabucak yerinden çıkacaktır. Bu bant ise hareket ve terlemeye karşı dirençli olduğu için daha kullanışlı olmaktadır. Yara bandının kanamayı durdurması için iki fonksiyonu vardır. Bu yara bandı kanın pıhtılaşmasını daha hızlı hale getiren hemostatik toz içermektedir. Bu bant 2004 yılında Amerika'da tasarlanmıştır. Ham maddesi nişasta olan hemostatik toz, ameliyat esnasında kanamaları durdurmak ve dolayısıyla kan kaybına bağlı ölümleri en aza indirebilmek için kullanılır.

Bandın diğer özelliği ise gözenekli yapısı kanama durduktan sonra yaranın hava alarak çabuk kurumasını sağlar. Bunların dışında su geçirmeyen, banyo yaparken kullanılan ve etkisi 24 saat sürebilen sprey yara bantları tasarlanmıştır. Bu tasarım normal yara bandının kapatamayacağı kadar büyük olan yüzeylerde oluşan gelen çizik ya da sürtünmeler için kullanılmaktadır. Daha çok sporcular tercih etmektedir. Yara bantları günümüzde şirin şekillerde tasarlanmaktadır. Örneğin, üzerinde çiçek, hayvan ve meyve şekilleri olan yara bantları bant yapıştırmak istemeyen çocukların ilgisini çekmektedir. Yara bandı kesiklerin ve yanıkların dışında cilt hastalıklarının tedavi sürecinde de yardımcı olmaktadır. Dirseğinizde ya da dirseğinizde oluşan sedef rahatsızlığının iyileşmesi için sürdüğünüz kremin etrafa sürülmesini engellemek için yara bandı kullanabilirsiniz. Bu yöntem kremin daha aktif emilimine yardımcı olacaktır. Yara bandı güzel bir icat ancak yine de yaralanmalara karşı dikkatli olun. Sağlıkla kalın.
" } ] }