{ "title": "Yanık Yarası", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/yanak-yarasi.jpg", "date": "20.01.2024 05:36:57", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Yanık Yarası, pek çok farklı gruplara ayrılmış olan yaralar arasında yer alır. Yanık yaraları hastaların ciltlerinde meydana gelen yanığın derecesine göre değişiklik gösterir. Fakat yaranın oluştuğu bölgede yanık sonucunda bir doku kaybı ya da deformasyon oluşmuş ise bu yanık yaraları genel olarak tedavi edilemez ve çok ciddi bir şekilde ilerleme göstererek bölgenin canlılığını elinden alır. Yanık yaraları diğer oluşan yaralar kadar basit değil tam tersi çok ciddi yaralardır. Bu sebeple yanık yarasına ilk yardım tedavisi yapmayı bilmeyen kişiler kesinlikle bu işe kalkışmamalıdır yoksa yarayı daha da ciddi bir hale getirebilirler. Yanık yaraları tedavisi diğer yaralardan çok farklı, zor ve özen isteyen yaralardır ve bölgeye farklı farklı kremlerle tedavi edilmesi çok yanlış ve zararlıdır. Yanık yaraları çok uzun günler sonucunda iyileşme gösterirler bu süreler 1-2 ay arasında değişmektedir daha uzun zamanlara da çıkabilir bu süreçte önemli rol oynayan tek şey hastanın vücut direnci olacaktır. Yanık yarası zor bir iyileşme sürecinden geçer bu süreçte en önemli faktörlerden birisi de yanan bölgenin bol bol hava ile temas etmesidir bu nedenle de sık sık bu yaralara açık pansumanlarla destek verilerek sürekli temiz tutulması ayrıca kesinlikle enfeksiyon kapmaması gerekir. Bu açık pansuman tedavisi bilir kişiler tarafından hastanede ya da diğer sağlık kuruluşlarında yapılması gerekir evde kesinlikle bireylerin kendisi yapmamalıdır aksi takdirde yanık yarasından sonra vücutta kalıcı iz kalma durumları meydana gelir bu da kişinin psikolojik olarak kötüye gitmesine sebep olur. Yanık yarasında diğer hastalıklarına oranla enfeksiyon kapma riski %25-30 daha fazla olarak bilinir. Bu sebeple bu yaralar hijyenik bir ortamda tutulmalı tedavi süreci ve iyileşme süreci de bu kurallar çerçevesi içerisinde olmalıdır.

Yanık yarası kişilerde yine farklı boyutlarda farklı yanık çeşitleriyle kişiden kişiye değişir. Küçük yanık yaraları meydana gelen bir hastada tedavi süreci kısa ve kolay olur bu yüzden çok çabuk taburcu edilir fakat yaralar büyük ve ciddi ise hasta hemen temiz hava bulunan oksijenli bir odaya alınır ya da özel bir karantina odasına koyularak tedavi edilir bu süreç çok uzun sürer. Bunun nedeni ise çok sıkı bakım gerektiren bu yara yanıkları sorunları hastanelerde en iyi şekilde ve en üst seviyede yapılır. Bazı yanıklar vardır ki derinin altına bile nüfus eder bu yanıklara ikinci derece yanıklar denir. Bu yaralar da deri üzerine bir süre krem tedavisi uygulanır ciddiye gidecek olursa tedavi yöntemi değiştirilerek vücuda oksijen verilir. Bu tedavi yöntemlerinin olumlu ya da olumsuz sonuç vermesi biraz da kişilerin yaşlarına bağlı olarak değişir. Bunun nedeni ise kişilerin deri hücrelerinin yenilenmesinin çok fazla zaman almasıdır. Örneğin çocuklarda yanık yarası çok daha yavaş olarak iyileşme gösterir. Bu durum çocuklarda bağışıklık sisteminin çok düşük ve derileri çok hassas olduğundan kaynaklanır. Yanık yaraları sıcak ortamlarda çok daha fazla şiddetlenerek ilerleyip kişinin doku hücrelerinin ölmesine sebep olur. Bu nedenle yanık bölgesi sürekli soğuk tutulmalıdır. Bu sayede kişilerin ağrıları az da olsa azalacaktır.

Yanık Yarası Tedavi Nasıl Yapılır?

Daha önce de söylediğimiz gibi yanık yarası tedavisi yanığın şiddeti ve derecesine göre farklılık gösterir. Bu nedenle kişilere farklı tedavi yöntemleri uygulanır bu tedaviler yine kişilerin yaşlarına bakılarak seçilir. Fakat genel olarak yanık yarası olan kişilere pansuman tedavisi yapılmaktadır. Bu pansumanlar kişilere açık ve kapalı olmak üzere 2 farklı şekilde yapılır. Burada da en etkili tedavi açık pansuman yöntemi olacaktır çünkü yara sürekli havayla temas edecek ve daha hızlı iyileşme gösterecektir. Dezavantajı ise açık olduğundan enfeksiyon kapması da çok daha kolay olacaktır burada da devreye ortamın temiz ve korunması devreye girmektedir. Kapalı pansuman da ise 2 günde bir yara açılmalı ve hava ile teması sağlanmalıdır bu geç süren bir tedavi yöntemidir fakat enfeksiyon kapması da daha az görülmektedir.
" } ] }