{ "title": "Vücutta Çıkan Yaralar", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/vucutta-cikan-yaralar-9520.jpg", "date": "21.01.2024 13:15:31", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Vücutta çıkan yaralar; genelde birçok faktöre bağlı olarak vücudumuzun deri tabakasında meydana gelen yaralardır. Derinin bütünlüğü ve şekil olarak etkileyen görüntülere yara denir. Vücutta çıkan yaralar genelde kendiliğinden çıkar. Deride çeşitli hastalıklara ya da alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan yara, kızarıklık ve kaşıntı problemlerine rastlanmaktadır.

Vücutta çıkan yaralara neden olan faktörler

Strese bağlı faktörler: Stresten kaynaklanan yaralara genel olarak stres egzaması denir. Vücutta çıkan stres egzaması zamanla kronik bir hal alarak hastalığın geçmesi zorlaşır. Stres egzaması, hastalara ciddi rahatsızlıklar veren ve çileden çıkaran yara tipleridir. Genel olarak en çok bacaklarda, kollarda ve saç derisinde görülmektedir. Bu yaralar kırmızımsı, şişlik halinde çıkan yaralardır. Kötü bir görüntüye neden olan bu yaralar bunun yanında bitmek bilmeyen kaşıntılara da sebep olur. Uzman bir doktor tarafından tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Tedavisi yapılmadığı takdirde kronik bir hal alır. Bununla beraber hastalık ilerleyerek kırmızımsı birer şişlikle çıkan yaralar beraberinde deride dökülme ve soyulma gibi belirtiler göstermeye başlar.

Organ hastalıklarına bağlı yaralar: Organ hastalıklarına bağlı yaralar, genel olarak böbrek hastalıkları ve karaciğer rahatsızlıklarında görülmektedir. Bu yaralar çoğunlukla vücudun birçok bölgelerinde kırmızımsı şişlikler halinde kendini göstermektedir. Genellikle içeri kısmında kanların birikmesiyle oluşur. Yaraların en sık görülen bölge sırt kısımlarıdır. Bu rahatsızlığın tedavisi, ilk olarak neden olan organsal rahatsızlığın tespit edilmesi ve organın sağlığına kavuşması amacıyla tedaviye başlanmalıdır.

Aknelere bağlı yaralar: bu yaralar genel olarak ergenlik dönemi çıkma riski yüksek olsa da ileri yaşlarda da görülen yaralardır. Aknelere bağlı yaralar çoğunlukla vücudun hassas derilerinde çıkmaktadır. Bundan dolayı vücudun en hassas bölgesi yüzümüzdür. Yüzde çıkan yaralar çirkin bir görüntü oluşturmaktadır.

Şeker hastalığına bağlı yaralar: Vücutta çıkan yaralar şeker hastalığının belirtisi olabilmektedir. Hastalıktan dolayı damar yapısı zarar gördüğünden, yaranın oluşumu daha kolay olur. Uzun süre geçmeyen ve kapanmayan cilt yaralarında şeker hastalığından şüphe edilir. Yine de vücutta çıkan bu yaralar tek başına hastalık belirtisi olarak değerlendirilemez. Beraberinde getirdiği şikâyetler ve rahatsızlıklarla değerlendirilmesi gerekir.

Cilt kanserine bağlı yaralar: Derideki yaralar, cilt kanseri gibi ciddi sorunların habercisi olabilmektedir. Arada bir kanama yapan bu yaralar ciddiye alınmalı ve mutlaka cilt doktoruna başvurulmalıdır. Kanser hastalıklarında erken teşhis çok önemlidir.

Alerjiye bağlı yaralar: Cildin alerjen maddeye verdiği tepki sonucu alerjik reaksiyon meydana getirir. Alerjik reaksiyon sonucunda deride yara, kaşıntı ve kızarıklık sorunları görülmektedir. Bu nedenden dolayı oluşan yaralar genellikle kendiliğinden geçen kısa süreli yaralardır. Eğer yara uzun süredir kapanmadıysa doktora başvurulmalıdır.
" } ] }