{ "title": "Şeker Hastalığı Yaraları", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/seker-hastaligi-yaralari.jpg", "date": "21.01.2024 07:17:22", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Şeker Hastalığı Yaraları, ülkemizde çok yaygın olarak görülen şeker hastalığı, elde ve ayaklarda oluşan yaraların en büyük nedenidir. Şeker hastalığı tamamen tedavi edilmez ancak ömür boyunca kontrol altına alınması gerekmektedir. Şeker hastalarının %15'inde ayak yaraları ortaya çıkmaktadır. Hatta bu yaraların görülmesi kişinin şeker oranını arttırarak hastanın hastanede yatmasına neden olabilir. BU nedenle kişinin el ve ayak yaralarını kontrol etmesi için kan şekerinin yükselmemesine dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca bu hastalarını yara izleri damar tıkanıklığı sebebiyle geçmemekte ve ilerleyen safhalarda kangrene dönüşmektedir. Kangren sonucunda kişinin el, ayak ve parmakları kesilmek zorunda kalınabilir. Böyle durumlarda yaraların iyileştirmesinden çok organı kontrol etmek önemlidir.

Şeker hastalığı yaraları, şeker hastalığında yaraların oluşmasında birçok neden olmaktadır. Şeker hastalığının damarları tıkaması, ayakta duyunun azalması, dolaşımın bozulması, cilt tahrişleri gibi nedenler ile ayak ve el yaraları oluşmaktadır. Yıllar içinde kan şekerinin yükselmesi ile nöropati gelişir ve ayağın hissiyatı azalır. Bu hissiyat azaldığı için şeker hastaları bu yaraların oluşumunu hissedemezler. Herhangi bir yere ayaklarını çarptıklarında, darbe aldıklarında bu ağrıyı hissedemezler. Ayrıca damar tıkanıklığı ile ayağa giden kan seviyesi düşer ve böylece yaralanmalar oluşabilir. Bu yaralanmalar genellikle ciddi seviyelere gelince hasta, doktora başvurur. Ancak çok geç kalındığı için yaranın tedavisi pek mümkün olmaz ve yara gittikçe ilerler. Hastayı yatalak bir hale getirebilir.

Şeker hastalığı yaraları, şeker hastalarında yaraların oluşumu sonrası hasta yatırılarak yaraların iyileşmesi ve enfeksiyon, kangrene dönüşmemesi için gerekli tedavi yapılır. Ölü dokuların temizlenmesi, kan şekerinin düzenlenmesi, dolaşım problemlerinin giderilmesi, uygun pansuman bakımı gibi yöntemler ile tedavi uygulanabilir. Eğer yaralar damar tıkanıklığı sebebi ile oluşmuşsa genellikle ileri seviyelere taşır ve cerrahi müdahale gerekir. İlk önce ameliyatsız olarak pansuman ile yaralar iyileştirilmeye çalışılır. Eğer gerekirse tomografik anjio, klasik anjiyo yöntemleri uygulanarak damar tıkanıklığının nedeni bulunmalıdır. Ayrıca şeker hastalarının yalın ayak gezmemesi, yaranın her gün temizlenmesi, kan şekerinin sürekli olarak kontrol altında tutulması gibi yöntemler ile yaralar tedavi edilebilir.
" } ] }