{ "title": "Rahimde Yara", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/rahimde-yara.jpg", "date": "19.01.2024 01:18:56", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Rahimde yara, halk arasında rahim ağzı yarası, tıp dilinde ise \"servisit\" denilen rahimde yara; daha çok rahim ağzı dokusunun iltihaplanmasıdır. Kadınların neredeyse yarısı yaşı kaç olursa olsun, hayatının bir bölümünde rahim yarası sorununu yaşamıştır. Jinekoloğa en sık başvurulan rahatsızlıklardan biri olan rahimde yara, iltihaba neden olan enfeksiyonun rahim ağzı yüzeyine tahribat vermesi sonucu meydana gelir. Bayanların sıklıkla karşılaştığı bu tür vajinal rahatsızlıklar, sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Akıntı problemi ve beraberinde kasık ağrıları olan bayanların genelinde rahimde yaraya rastlanır.

Fizyolojik bir sorun olan rahimde yara; pembe görünümdeki rahim iç yüzeyini kanlandığı için kırmızı renge dönüştürür. İlaç tedavisi gerektiren bu rahatsızlık, her ihtimale karşı smear testi yapılarak değerlendirilmelidir. Test sonucuna göre yara yakılabilir veya dondurulabilir.

Rahimde Yara Neden Olur?

Rahimde yara oluşumuna neden olan en büyük sebeplerden biri; vajinal enfeksiyonlardır. Cinsel ilişki sırasında kullanılan prezervatifler ve rahim ağzına konan tamponlardaki kimyasallar bu tür enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Tedavi edilmeyen bu enfeksiyonlar rahimde yara problemine neden olur. Sıklıkla cinsel ilişkide bulunmak da rahimde yara meydana getirebilir. Ayrıca, doğum esnasında tedavisi yapılmamış yırtıklar da yine yara oluşumuna zemin hazırlar.

Rahimde Yara Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla kişinin fark edeceği herhangi bir belirti vermeyen rahimde yara; farklı bir rahatsızlık nedeni ile yapılan jinekolojik muayene sırasında fark edilir. Ancak, en sık görülen belirtilerden biri; uzun süre vajinal akıntı görülmesidir. Bu akıntılar genellikle adet dönemi sonrası, kokusuz ve yoğun bir şekilde yaşanır. Özellikle cinsel ilişki sonrası görülen vajinal kanamalar ve ilişki sırasında ağrı hissedilmesi diğer belirtilerdendir. Ayrıca bel ağrısı, idrar yaparken yanma hissi ve kaşıntı rahimde yara olduğunu gösteren belirtiler arasındadır.

Rahimde Yara Tanısı Nasıl Konulur?

Sadece jinekolojik bir muayene ile tanısı konan rahimde yara problemi; bazen kesin teşhis için ek testler istenebilir. Bu testler; Servikol Biopsi, Kolposkopi ve Smear testleridir.
Rahimde Yara Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim yarası tedavisinde, neden olan etken büyük öneme sahiptir. Örneğin; enfeksiyon sonucu oluşan yaralarda öncelik enfeksiyonun ortadan kaldırılmasıdır. Genellikle antibiyotiklerle tedavi edilen rahimde yara; eğer büyümüş veya testler sonucu farklı hastalıklara rastlanmamış ise tedavi yöntemlerinde değişikliğe gidilir. Bunlardan biri; ucunda elektrik akımı olan kalem şeklindeki bir alet ile yapılan yakma işlemidir. Rahim yarasının bulunduğu dokuyu yakan bu yöntem birkaç dakikalıktır.

Diğer bir yöntem ise; dondurma, kriyoterapi işlemi denilen yöntemdir. Adından da belli olduğu üzere, yaklaşık 180°'lik soğukluk ile yaranın olduğu bölgedeki iltihabı yok ederek dokuyu donduran bir işlemdir.

Not: Her iki yöntemde de operasyonu yapan doktorun el becerisi oldukça önemlidir. Çünkü; yakma veya donma işlemi fazla uygulandığı takdirde rahimde ciddi tahribatlara neden olabilir.

Rahimde yara probleminden korunma yolları

Öncelikle en az yılda bir defa mutlaka jinekolog muayenenizi yaptırmalısınız. Vajinaya zarar verebilecek veya herhangi bir alerjiye yol açabilecek, kimyevi/kokulu tampon ve pudra gibi maddeleri rahim bölgesinden uzak tutmalısınız. Cinsel ilişkide hijyene önem vermeli ve prezervatif olmadan ilişki yaşamamalısınız. Sık sık iç çamaşırını değiştirmeli ve pamuklu çamaşırlar tercih etmelisiniz. Asla başka birine ait iç çamaşırını kullanmamalısınız. Vajina içerisini su veya şampuanla yıkamamalısınız. Hassas olan rahim kısmına enfeksiyon taşımamak için, tuvalet temizliğini önden arkaya doğru yapmalısınız.
" } ] }