{ "title": "Kurşun Yarası", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/kursun-yarasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:09:32", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Kurşun Yarası, sinir yırtılması gibi riskler taşıyan ani ve kısa bir zaman içinde ölüm gibi sonuçlar doğurabilen yaralanmalardır. Kurşun yaraları tam teşekküllü hastanelerde Uzman doktorlar tarafından yaralı kişiye ölümcül risk taşıyormuş yargısıyla bakılarak, zaman kaybetmeden müdahale edilmelidir.

Hızlı bir kurşunun beyni parçalaması hali genellikle ölümler ile sonuçlanabilir. Kalbin veya ana damarlardan birinin isabet alınması halinde ani ölüm gerçekleşebilir. İster vücut yaralanması ister, baş yaralanmaları olsun kişinin kısa süre içinde ölmemesi vücuttaki hayati merkezlerinin hasar almadığını gösterir. Aynı zamanda bu durum hastanın yaşama şansının da arttığını işaret eder.

Kurşunla yaralandıktan sonra yaralının hayatını tehdit eden en önemli unsurlardan biri kanama, bir diğeri ise vücut sıvısının kaybı nedeniyle yaralanan hastanın şoka girmesi durumu veya yarada enfeksiyon oluşması halidir. Yapılacak işlemler ise şok durumunun hemen tedavi edilmesi yarada oluşan kan kaybı, acı ve enfeksiyonların giderilmesi için önlemler almaktır. Kurşun yarası alan kişinin ameliyathaneye alınana kadar yaralının durumunun stabilliğe kavuşmuş ise paramedikal tedavi amacına ulaşmış demektir.

Kurşun Yarasında Paramedikal Tedavi Nasıl Gerçekleşir?

Kurşun yarası tedavisinde paramedikal tedavi 3 aşamalıdır;
Kurşun Yarasında Yara Tespiti Nasıl Yapılır?
Kurşun yarasının bulunduğu bölge genellikle etrafı morarmış küçük bir çember şeklinde görülür. Kurşunun vücuttan çıkış deliğinin görüntüsü ise kursunun balistik özelliğine göre şekil değişiklikleri göstermektedir. Kurşunun vücut içerisinde yaptığı hasar ise yine balistik özelliklerine ve kemiği parçalayıp parça etkisi yapıp yapmadığına göre farklılık gösterir.

Yüksek hızlı kurşunlar aşırı enerjinin yara çevresine yayılması sebebiyle yeni bir hacimde tahribat ve hasar yapar.

Kurşunun kemiğe çarparak takla atması, kurşunun yön değiştirmesine sebep olmaktadır. Kemiğin parça etkisi ve tahribat etkisini artırır.

Kurşun Yarası harici olduğu takdirde kan kaybının derecesi tahmin edilebilir, ama iç kanama derecesini tahmin etmek oldukça güçtür.
" } ] }