{ "title": "Kesik Yaralar", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/kesik-yarakar.jpg", "date": "20.01.2024 16:14:11", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Kesik yaralar: Çarpma, darbe ve bu tip travma sonucu oluşan ve deri bütünlüğünün bozulmasını sağlayan yaralar kesik yaralardır. Genellikle bıçak, cam kırıkları, çakı ve bu tarz benzeri nedenlerle oluşmaktadır. Genelde basit yaralardır. Derinliği kolay tespit edilebilir. Kesik yaralar; ciltte herhangi bir nedenden ötürü oluşan açılma ve delinme ve yırtılma olarak da tanımlanabilir. Genelde yüzeysel yaralardır hasta kendi başına bile müdahale edebilmektedir. Fakat bazen kaslar, tendonlar ve hatta kemiği etkileyecek kadar büyük olabilmektedir.

Kesik yaralar ve oluşma sebepleri nelerdir?
Kesik yaralarda dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de kan her zaman dışarı doğru akmayabilir. Yara içeriden de kanama yapabilir. Kesik yara büyük ise dikkat edilmesi gereken durumlardan birisidir. Büyük kesiklerin hemen en acil bir şeklide tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu tip kesikler kasları, tendonları, kemiği hatta bazen iç organları bile etkilemiş olabilir. Tedavi ya da geç tedavi ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Genelde küçük kesik yaraları kendi başımıza tedavi edebileceğimiz yaralanmalardır. Yara iyice temizlendikten sonra üzerine antibiyotikli krem sürülür yara bandı veya bandaj ile kapatılır. Antibiyotikli krem yaranın hem enfeksiyon kapmasını engeller hem de çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Yara bandı ve bandajın her gün düzenli olarak değiştirilmesi yaranın hijyeni bakımından çok önemlidir. Eğer yara üzerinde küçük de olsa batmış bir cisim var ise cımbız ya da herhangi bir şey ile yaradan çıkarılmaya çalışılmamalı en yakın sağlık kuruluşuna baş vurulmalıdır.

Kesik yaralarda
Kesik yaralar için evde uygulanacak birkaç bitkisel çözüm

Bal: Yara iyice temizlendikten sonra kesik bölgeye biraz bal sürülür çok sıkı sarmadan kapatılarak 1 saat beklenir. İyice yıkanır. Birkaç gün bu şeklide uygulanır.

Aloe Vera: İçerinde bulunan antibakteriyel ve antienflamatuvar özellikleri sayesinde yaraların hem enfeksiyon kapmasını hem de çok hızlı bir şeklide iyileşmesini sağlamaktadır. Aloe var yaprağını bölüp içinden çıkan jel yaranın üzerine tatbik edilir ve bu şeklide kurumaya bırakılır. Bu şeklide birkaç saatte uygulanır.

Zedeçal: Kesikte meydana gelen kanamayı durdurmak için üzerine biraz zerdeçal dökülür. Zerdeçal ile su karıştırılıp macun haline getirilir. Kesik yaraların üzerine tatbik edilir yaklaşık 20-30 dakika süreyle bekletilir iyice durulanır. Bu şeklide birkaç gün bu işleme devam edilir.

Soğan: Antiseptik ve antibaktariel özelliklere sahiptir. İçinde bulunan çeşitli maddeler sayesinde açıyı azaltma özelliğine de sahiptir. Soğan kesilerek kesik olan bölge ovulur. Şişlik ve ağrılar içinde bu yöntem kullanılmaktadır.

Sarımsak: Bal ile birkaç diş sarımsak ezilerek karışım yapılır. Bu karışım kesik yara üzerine sürülür 15 dakika beklenir. Daha sonra ılık suyla yara iyice temizlenir bir bant ya da bandaj yardımıyla kapatılır. Birkaç gün bu işleme devam edilir.

Günlük yaşantımızda kesik yaralar ile karşılaşmamak mümkün değildir. Bu tarz yaraların çok hızlı bir şeklide iyileşmesi için Besin değerleri yüksek gıdalar tüketmeli Vitamin takviyesi yapılması gerekmektedir.
" } ] }