{ "title": "Kafa Yarılması", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/kafa-yarilmasi-8044.jpg", "date": "19.01.2024 20:40:01", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kafa Yarılması, Bir düşüş ya da bir cismin çarpması ile kafa yarılması olur. Ağır ya da ağır olma olasılığı çok fazla olan bütün kafa yaralanması, hastanede bir doktor tarafından zaman kaybetmeksizin tedavi edilmesi gereklidir.

Kafa Yarılmasının Evde Tedavisi Nasıl Yapılır?

Küçük kafa yarası belki evde tedavi edilebilir. Ufak kafa yarası olan kişinin yanında biri olabildiği sürece genel olarak evde tedavi edilir.

Halı ya da başka bir yumuşak yüzeye düşülme ile kafa darbe alırsa, düşülen yer kişinin kendi boyundan daha yüksek değilse, kişi kendini kaybetmemişse (Bayılmamışsa) bu durumda doktora gitmeye çok gerek yoktur.

Kafa derisi altı dışarı doğru kanarsa, yaranın yeri yumurta kadar şişer ya da yara etrafında koca morluklar meydana gelir. Bu durumlar çok fazla olur ancak yaranın iyileşmesiyle kaybolur. Kazandan hemen sonra yaranın biraz üzerine buz koymak şiş ve morluğu küçültebilir.

Deriyle, buzun doğrudan teması olmasın. Buz ince temiz bir beze sarılır. Buz 20-30 dakika tutulmalıdır. Gerektiği sürece 2-4 saat kadar arayla tekrar edilebilir. Yara üzerinden 24 saat geçtikten sonra artık buzun tesiri olmaz. Evde buz bulunmazsa, buzluktaki donmuş sebzelerde buz niyetine kullanılabilir. Sebzeler başın şekline de uyar.

Kafası yaralanan hasta, darbenin ciddiyetine göre 24 saat boyunca yalnız bırakılmamalı, otomobil dahil herhangi bir araç kullandırılmamalıdır. Yatakta istirahat, bol sıvı ve asetaminofen gibi zayıf bir ağrı kesici verilebilir.

Kafa Yarılması Sonrasında Doktor Tedavisi Nasıl Yapılır?

Görmede bozulma, baygınlık, Kusma, şaşkınlık, halsizlik veya şiddetli baş ağrısı gibi telaş edebilecek bir alamet varsa acilen hastaneye gidilmelidir.

Kafadaki Kesik: bölge genelde lokal olarak uyuşturulup, sonra temizlenir. Hekim yara içinde yabancı cisim, gizli bir hasarın varlığını kontrol eder. Kafa derisindeki yara, genelde zımba, dikiş ya da özel deri yapıştırıcısıyla tutturulur. Daha önce yapılan tetanos aşısının üzerinden birkaç sene geçmişse tekrar tetanos yapılır.

Kafa yarası açık olmayan ciddi kafa darbesine uğrayan kişi, mutlaka hastanede doktor kontrolü altında tutulmalı durumunun kötüye gitmediğinden emin olana kadar sık sık incelenmelidir.

Bazı zaman kafaya alınan bir darbe, kafatası basıncını yükseltir. Kafatasındaki boşluğun basıncını ölçen bir cihazın yardımıyla ameliyat ile beyne uzatılan kablonun ucundaki monitörden izlenir., Kafatası boşluğundaki basınç fazla artarsa beyin sıkışmasına engel olmak için ameliyata gerek duyulabilir. Bu safha hayati tehlike taşır. Kafaya gelen darbe nedeniyle gerçekleşecek nöbeti önlemek ya da tedavi amacıyla ilaç uygulanabilir. Kafa darbesi sonrası nöbetlerin tedavi edilmesi genelde gerek kalmaz. Çünkü genel olarak bir daha tekrar olmaz. Kapalı kafa darbesinde genelde antibiyotik gerekmez. Bazı hekimler kafa darbelerinde genelde antibiyotikle tedavi yapabilir. Bazı doktorlarsa buna gerek olmadığını düşünür.

Kapalı Kafa Darbesi ile Kafatasında Kanama Oluşursa: hekim ne tür tedavi uygulayacağına karar verebilmesi için birkaç etkeni göz önünde bulundurur. Bunlardan bazısı kanamanın olduğu yerin tespiti, belirtilerin şiddeti, başka darbe, yara ve travmanın gidişatıdır. Başka seçenekler basınç ekranları, nöbeti engelleyebilecek ilaç ile iltihaplanmayı engellemek amacıyla antibiyotik tedavisidir. Bu tür kafa yarılması darbelerine maruz olan insanların, beyninde çok daha fazla hasar olmaması için, nefes tüpü verilebilir. Ayrıca anjiyografi yapılabilir.

Kafa Delinmesi Sonucu Oluşan Yara

Bu yara için ya delici maddeyi çıkarma veya kanamayı kesmek için genel olarak ameliyat yapılır.
" } ] }