{ "title": "İltihaplı Yara", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/iltihapli-yara-4861.jpg", "date": "20.01.2024 01:40:42", "author": "Betül", "article": [ { "article": "İltihaplı yara, bakım ve tedavi sürecinde oldukça hassas davranılması gereken yara tiplerindendir. Zaten yara sebebiyle yeterince hasar gören vücut bölgesi, iltihabın yayılma olasılığından dolayı dahada riskli bir alan haline gelmiştir.

İltihap nedir?

Virüsler, bazı mantar türleri ve bakteriler gibi canlı organizmaların etkisiyle ya da bazı ilaçlar, asitler ve zehirler gibi kimyasal etmenler sebebiyle vücutta oluşan zararın göstergesidir. Bu etmenler belli bir süre sonra dokulara zarar vermeye başlar. Dokular da bu zarara karşı yanıt verir. Verilen bu yanıt iltihap oluşumudur. Çünkü akyuvarlar dokuya tehdit olarak gördükleri etmenleri bulundukları yerde eritmeye, bir şekilde vücut dışına atmaya ya da etrafını bir şekilde sararak sağlam dokulara zarar vermesini önlemeye çalışırlar. Aşırı sıcak ya da soğuk havalar, radyoaktif ışınlar, çeşitli travmalar ve elektrik akımı bile vücutta iltihap sebebi olabilir.

İltihaplı yaraların oluşma sebepleri nelerdir?

Cilt üzerinde oluşan iltihaplı yaraların en belirgin sebebi hijyen kurallarına dikkat edilmemesinden geçer. Cerrahi müdahale gören bir hastanın ameliyatında kullanılan malzemelerin steril koşullara uygun olmaması, hasta tedavi sürecinde taburculuk öncesi hastane enfeksiyonu gibi riskler, taburculuk sonrası ev bakımında yetersizlikler ciltteki yaranın enfeksiyon kapmasına sebep olabilir. Hasar görmüş cilt dokusu bazı bakteri türleri için oldukça elverişli bir besiyeri gibidir. Çünkü bakteri ihtiyaç duyduğu besine açık cilt dokusundan ve oksijene de kısa yoldan atmosferden ulaşabilmektedir. Kesici alet yaralanmalarında ise bahsi geçen bu bakteriler cilt altı dokusuna kadar yerleşim gösterebilmekte ve ileri süreçte tedavi konusu ciddi sıkıntılar oluşturabilmektedir. Çünkü bakterilerin çoğalma hızı, uygun koşullar elde edildiğinde inanılmaz seviyelere yükselmektedir.

Hayvan ısırması sonucu en büyük risk grubunu kedilerden bulaşan bakteriler oluşturur. Kedilerin ağız kısmında bol miktarda bakteri florası vardır. Alınan ısırık darbesiyle hemen enfeksiyon kapma riskiniz vardır. Bu tip durumlarda iltihaplı yara oluşumunu beklemeden hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidip destek almalısınız. Çünkü kaybedilen her zaman dilimi hayati tehdit oluşturabilir.

Clostridium sp. Adı verilen bir bakteri türü ile enfekte olan doku, çok hızlı bir şekilde işlevini yitirebilmektedir. Bu bakterinin oluşturduğu hasardan kurtulabilmek için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. İltihaplı yara ve altındaki doku da dahil olmak üzere bakteri üreme riski olan bütün kısım kesilip alınır.

İltihaplı yara için tedavi yöntemleri nelerdir?

Öncelikle bu tip durumlarda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. İltihaplı yaranın kökeni nedir, tetikleyici etmen nedir, tedavisi için en uygun yöntem nedir sorularına en uygun cevabı konunun uzmanı verecektir. Gerekli durumlarda cerrahi müdahale yapılabildiği gibi, ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Hekim uygun görürse etkili bir antibiyotik ve bununla birlikte iltihap kurutucu hap ya da kremler yazabilir. İltihaplı yaradan zarar görmeden kurtulabilmek için Uzman hekimin tedavi sürecini birebir uygulamak gerekir. Özellikle antibiyotik kullanımlarında tedavi hiçbir zaman kişinin kendi kararıyla sonlandırılmamalıdır. Bunun haricinde alternatif tıp yöntemleri de tedavi sürecinde işe yarayabilmektedir. Keten tohumu, pelit ağacı ve sümbül çiçeğinin yaprağı, nar çiçeğinin tozu, sirke ve hatta tuzsuz peynirin bile iltihaplı yara üzerinde tedavi edici etkisi olduğu söylenmiştir. Hastayı ölüme kadar götürebilen bu riskli durum için önceliğimiz tabi ki Uzman hekimler olmalıdır. Uzman hekimin önerdiği ilaç tedavisine ek olarak bu bahsi geçen yöntemleri de kullanabiliriz.
" } ] }