{ "title": "Hamilelikte Ağız İçi Yaraları", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/hamilelikte-agiz-ici-yaralari.jpg", "date": "21.01.2024 15:46:33", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Hamilelikte ağız içi yaraları en çok diş etinde ve dudak içinde görülmektedir. Genellikle rengi kırmızı mor renkte, üzeri ülsere, kanamalı ve 1 cm boyutunda, ekşi yiyeceklerde çok fazla ağrı yapan lezyonlardır. Gebelikte hormonal değişikliklere bağlı olarak oluşan gingivanın hamilelik tümörü ismi verilir. Hamilelikte ağız içi yaraları genellikle hamileliğin ilk üç ayından sonraki dönemlerde daha fazla görülmektedir. Gebelerin yaklaşık %5'inde görülmektedir. Ağız içi yaraların oluşmasında en etkili faktörler arasında ağız ve diş temizliğinin yapılmaması, ağız içerisinde yabancı maddelerin olması, diş taşları, hormonal değişikliklerin olması gibi nedenler sayılabilir. Bu yüzden hamilelerin ağız ve diş temizliğine özellikle çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

Hamilelik sırasında vücuttaki hormonal değişiklikler

En üst düzeye çıkmaktadır. Özellikle östrojen ve progesteron hormonunun çok fazla salgılanmasından dolayı dişeti iltihabına doğrudan etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden hamilelik döneminde ağız bakımı oldukça önemlidir. Günlük olarak ağız içi ve diş bakımı özenli olarak yapılmalıdır. Fakat hamilelik döneminde diş korkusundan dolayı diş hekimine nadir olarak başvurulmaktadır. Fakat bu dönemde sorumluluğunuz sadece kendiniz değil bebeğinizi de düşünmeniz gerekmektedir. Hamilelik sırasında dişetleri çok hassastır. Çabuk şişerler, kızarır ve kanamaya yol açarlar.

Diş bakımına gerekli özen göstermeyen anne adaylarının ağız içi yaralarının her türlüsüne rastlamak mümkündür. Ağızda ve dişte bakteri plağının oluşmasını engellemek için dişler düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi ve ağız bakımı suları kullanılmalıdır.

Hamilelik öncesinde ağız sağlığı bakımını iyi yapan anne adayları hamilelik süresi boyunca da aynı bakımı gösterirlerse hamilelikte ağız içi yaraları oluşumu gerçekleşmeyecektir.

Hamilelik ağız içi yaraları tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelik sırasında gingivanın hamilelik tümörü genellikle tüm hamilelerde meydana gelmektedir ve doğumdan sonra yüksek ihtimalle kendiliğinden iyileşmektedir. Nadiren aşırı kanamaya veya anne adayının yemek yememesine, beslenememesine neden olan lezyonlar cerrahi tedavi gerektirebilir. Bazen maligtine gibi diğer patolojilerden ayırt etmek için de cerrahi tedavi ve patolojik inceleme gerekebilir. Genellikle hamilelik sırasında cerrahi müdahale tercih edilmez. Çünkü gebelik sırasında ameliyat edilen durumlarda yaralar daha sık gelişmektedir, hamilelikten sonra cerrahi müdahaleler de nüks daha nadirdir.
" } ] }