{ "title": "Göğüs Ucu Yaraları", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/gogus-ucu-yaralari.jpg", "date": "21.01.2024 08:32:40", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Göğüs ucu yaraları, Anne adaylarının doğum sonrası karşılaştıkları göğüs ucu yarları dayanılmaz acılar veren bir süreçtir. Ağrı bazen o kadar dayanılmaz boyutlara ulaştığında bazı anneler bebeklerini emzirmekten çekinip emzirmeyi bırakabilmektedir. Emzirmenin başlangıcında daha sık rastlandığı gibi tüm emzirme süreci içerisinde de karşımıza çıkabilmektedir. Göğüs ucu yaraları genel olarak yanlış emzirmeden kaynaklanmaktadır. Bebeğin anne göğüs ucunu değil göğüsün kenarındaki areola ismi verilen kahverengi kısımla birlikte bebeğe vermesi gerekir. Yapılan yanlış emzirme pozisyonları göğüs ucu yarları ve çatlaklara neden olmaktadır. Halka kısmını tamamen kavrayamayan bebek meme ucundan emmeye çalışınca ilk etapta ağrı meme ucunda hissedilir sonarsında bu durum ortadan kaldırılmaz ise devamında göğüs ucu yaraları oluşur.

Göğüs ucu yaraları oluşmadan alınacak tedbirler
Göğüs ucu yaraları tedavi yöntemleri, Öncelikle annenin göğüs uçlarını temiz ve kuru tutması gerekir. Bebeğini emzirmeden önce ve emzirme sonrasında annenin göğüs uçlarını kaynatıp ılıtılmış su ile yıkaması veya temiz bir bez yardımıyla silmesi gerekir. Eğer mümkünse düzenli duş alması daha iyi olacaktır. Yıkanan göğüs uçları temiz bir havlu yardımıyla veya saç kurutma makinesiyle hızlıca kurutulur. Nemli kalan göğüs uçlarında mantar ve mikrop oluşma olasılığı yüksek olduğu gibi göğüs ucu yaralarına da zemin hazırlanır. Ortamın temiz ve kuru olamasının ardından göğüs ucu yaraların şunlar yapılır;
Annelerin göğüs uçlarını sık sık havalandırmaları ve sentetik içerikli göğüs pedleri kullanmamaları gerekmektedir. Sentetik içerikli göğüs pedleri göğüs çevresinin ve göğüs uçlarının hava almasını önleyeceği için mantar ve enfeksiyon riskini arttıracaktır. Göğüs uçlarına kullanılan aparatlar anne ile bebek arasındaki duygusal bağın yaşanmasına engel olduğu ve bebeğin emme isteğini ortadan kaldırıp emzirmeyi bırakmasına sebep olduğu için tavsiye etmiyoruz. Bebeğinin sağlığını göz önünde bulundurmalı ve bebeğini emzirmeye ara vermemelidir. Bu sürecin geçici bir süreç olduğunu düşünerek sabırlı davranıp yukarıda verdiğimiz ipuçlarından faydalanabilirsiniz. Bebeğinize ve size sağlıklı günler diler bu süreci çabuk bir şekilde atlatmanızı temenni ederiz.
" } ] }