{ "title": "Dil Yarasına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/dil-yarasina-ne-iyi-gelir-5201.jpg", "date": "20.01.2024 15:02:50", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Dil Yarasına Ne İyi Gelir: Dil vücudumuzun en hassas parçasıdır. Bu nedenle dil yaraları hiçbir neden olmadan aniden dil çevresinde, dil altında, dil üstünde meydana çıkar ve yemek yemeyi, su içmeyi hatta konuşurken şiddetli ağrıya neden olur. Dil yarası nedenlerinden biri hijyendir yemek sonrası temizlenmeyen ağızda yemek kalıntılarından oluşan enfeksiyon neden olur. Dil yarasında enfeksiyonun ilerlemesi durumunda ağız içerisinde ciddi sorunlar açabilir. Dil üzerindeki yaraların küçük olmalarına rağmen verdiği acı büyük olur yemek yemeyi zorlaştırır. Dil yaraları çeşitli şekillerde meydana gelir bazen minik iltihaplı şişlikler olur, dilin kızarmasıyla birlikte ağrı olur bunlar doku yapısına göre farklılık gösterir.

Dil yarası küçük yaşta ve ilerleyen yaşta her zaman görülebilen bir rahatsızlıktır. Hiçbir neden yokken aniden dil üzerinde şişlik meydana gelir, bulaşıcı olabilir, öpüşme ile bulaşabilir. Dil yarasının oluşma nedenlerinden ilk akla gelen ağız temizliği hijyendir, çalkalanmayan ağızda yemek parçalarının kalması mikropların çoğalmasına neden olur. Bundan dolayı dil üzerinde ağız içinde yaralar meydana gelebilir. Dil yarası bağışıklık sisteminin zayıf olmasından dolayı olabilir. Uyku düzensizliği, aşırı sigara tüketimi dil yarasına neden olabilir. Pamukcuk, mantar, virüs ve bakteriler neden olabilir.

Dil yarasının tedavisi: Dil yarası ciddi bir hastalıktan olayı olmadığı sürece 4-5 gün içerisinde geçebilir.
Dil yarasına ne iyi gelir, bitkisel tedavi: Dil yaraları ve ağrıları bitkiler ve dol yöntemlerle tedavi edebiliriz. Dil yarası için ekşi nar kabuğu, meyan kökü, zeytinyağı, bal, mersin yaprağı gibi bitkilerin faydası vardır.

Aloe vera: Aloe vera inflamatur özelliği ile dil yaralarının iyileşmesini sağlar, dil yaralarının iltihabının azalmasını sağlar. Aloe vera bitkisinin bir yaprağının jelini dilde bulunan yaraların üzerine sürün. Aloe vera jeli ile günde ağız içini 3-4 defa gargara yapın. Bu tedaviyi dil yarası ve iltihabı geçene kadar uygulayın.

Meyan: Meyan bitkisinin içeriğinde bulunan anti-inflamatuar özellikleri bulunur. Bu özelliği sayesinde dil yaralarının iyileşmesinde ve yaraların neden olduğu ağrıları dindirmeye oldukça etkilidir.

Tuz: Dil yarası için tuz doğal bir antiseptiktir. Tuz dilde oluşan yaraların iltihabını önler, yaraları iyileştirir. Günde 3-4 defa tuzlu su ile gargara yapın veya direk ağza tuz alıp dil etrafına yayılması sağlanır.

Karbonat: Karbonat ağrı ve iltihaplarda oldukça etkilidir, dil yaralarında doğal tedavi olarak uygulanabilir. Yarım bardak su içerisine yarım çay kaşığı karbonat ekleyip bu su ile günde 3-4 defa ağza gargara yapılır veya dil yaralarının üzerine direk karbonat sürülür 2-3 dakika bekletilip bol su ile ağız çalkalanır.

Ekşi nar kabuğu: Ekşi nar kabuğu bir miktar su ile kaynatılır ve süzülür 1-2 saat dinlendirilir ve bu suyla ağız gargara yapılır.
" } ] }