{ "title": "Dikişli Yara", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/dikisli-yara-4515.jpg", "date": "20.01.2024 11:38:37", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Dikişli Yara, Vücudumuzda meydana gelen bazı hastalıklarda ilaç tedavisi gibi yöntemler oluşan soruna çözüm olamamakta uzmanlar cerrahi müdahaleye gerek duyarlar. Cerrahi müdahalelerde işlem yapılacak olan bölgeye deri bütünlüğünü bozarak içeri girmektedirler. Daha sonra açılan bölgeye dikiş atarak iyileşme sürecine girilir. Dikiş yarası geçirdiğiniz herhangi bir ameliyat veya travma sonrasında da deri de meydana gelen deformasyondur. Yani ameliyat sonrasında atılan dikişlerin açmış olduğu yaralardır. Açılan bu yaralar dikiş atılarak kapatılır ve pansuman gibi değişik yöntemler ile doku bütünlüğüne kavuşturmak istenir veya bu dikiş yaraları kendiliğinden kapanmaktadır. Kullanılan bu yöntem fark etmez yara kapandıktan sonra işlem görmüş olan bölgede bir onarım süreci başlar. Dikiş atılmış bölgenin son halini alması bir, üç sene arasında sürmektedir. Zaman geçtikçe dikiş atılmış bölgedeki sertlik yumuşamaya başlar ve zaman geçtikçe ten rengini almaktadır. Ancak ister istemez dikiş atılan bölgede iz kalmaz. Bu sebep ile dikişli yara zamanla değişen ve iyileşme gösteren bir yaradır sabır ile beklenmelidir. Tabii ki de bu bekleme sürecinde estetik cerrahiden destek alınır ise onların kullanmış oldukları yöntemler ile bu dikişli yara izlerinin geçmesi hızlandırılır veya daha iyi bir görünüm kazandırmak için uğraşılır. Bu dikişli yaralarda yalnızca ameliyat değil herhangi başka travma veya darbeden kaynaklanan yaralar oluşmuş olabilir. Bu da iyileşme sürecini yavaşlatır veya hızlandırır. Bu arada yaralanma mekanizması adı verilen etkenler ortaya çıkar.

Dikişli Yaranın İzleri Nasıl Geçer

Yara oluşur iken eğer neşter kullanılarak açılmış ise kesme esansında deri hücreleri en aza inecek biçimde etkilediği için iyileşme daha kısa sürede gerçekleşir. Bir başka taraftan da trafik kazası, ateşli silah ile yaralanma, yüksek bir yerden düşme gibi olaylarda deri hücreleri kontrolsüz bir şekilde deforme olduğundan bu yara geniş alanda olduğundan dolayı enfeksiyon kapma ihtimali daha yüksek olduğu için bu yaraların iyileşme süreci de o derece artar. Yine aynı biçimde delici ve kesici yaralar koparılma ve ezilme yaraları da oldukça geç iyileşir. Bir de oluşan yara ile bazı problemlerde o etkenlerin içine girmektedir. Bu problemler yara izinin rengi ile ten renginin arasında belirgin şekilde ton farkının oluşması, dikili yara ilk zamanlarda ince bir çizgi halinde iken daha sonra genişleyen kesik hattı boyunca dikişlerin uzun yapılı olması dikişli yara zamanla kabartılı, kaşıntılı ve ağrılı olması yine dikiş bölgesinin yerinin dirsek, kol ve parmak gibi yerlere denk geldiği zaman hareketler olduğu için dikişli yaranın kapanma zamanı gecikir. Daha sonra daha belirgin bir iz kalır. Oluşan yaralarda kullanılan dikiş malzemeleri de dikişli yaralarda deri üstünde iz kalmaması açısından oldukça önemlidir. Çünkü iltihap kapma ihtimali temiz olmayan malzemeler dikişli yarayı olumsuz yönden etkiler. Dikişlerin alınması süreyi de oldukça etkilemektedir. Altı, yedi günden daha fazla duran dikişler her iki kesik tarafından da dikiş izlerinin kalma ihtimalini artırır. Bundan dolayı da atılan dikişler mutlaka doktor kontrolünde dikişlerin daha fazla durmaması gerekir. Dikiş yerlerinde enfeksiyon kapma ile iltihap oluşması deri hücrelerinin oluşmasında yavaşlatmaktadır.

Dikişli yaranın geçmesi ameliyat olmuş kişinin yaşına göre de farklılık gösterir. Çocukların hücre oluşması daha hızlıdır. Ancak çocukların deri yapısı daha gergin olduğu için dikiş izinin kalması daha yüksektir. Daha yetişkin ve yaşlı kişilerde ise böyle bir durum yok ya da daha azdır. Kişinin sağlık durumu da oldukça önemlidir. Yani kişinin rahatsızlığı böbrek yetmezliği, kanser ve diyabet gibi hastalıklar yaranın daha geç olmasına yol açar. Sigara içen kişilerde aynı şekilde dikiş yaralarının iyileşmesi gecikir.
" } ] }