{ "title": "Damak Yaraları", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/damak-yarlari.jpg", "date": "20.01.2024 03:59:12", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "Damak yaraları, yemek yerken, sıvı tüketirken ve konuşurken dilin değmesi sonucu çok ciddi acılara sebep olan, önce kaşıntı sonra kızarıklıklarla kendini gösteren yaralardır. Daha sonra küçük, beyaz pamukcuk şeklinde yaralara dönüşür. Bu damak yaralarının iyileşme süresi değişmektedir. Ancak bir iki hafta içerisinde iyileşmesi beklenir. Eğer iyileşme gerçekleşmezse ve süre uzar, yara tekrarlarsa bu durumda kesinlikle bir doktora görünülmelidir. Hastaneye gidilmediği sürece bu damak yaraları daha da yaygınlaşıp ağız içini kaplayabilir. Damak yarası olarak oluşmaya başlamışken, daha ciddi sağlık problemlerine de yol açabilmektedir. Bu yüzden erken teşhis ve tanı çok önemlidir.

Damak yaraları neden oluşur, damak yaralarının oluşmasındaki başlıca etken stres ve yaşanılan aşırı sinirdir. Vücut dirençsiz kaldığında damakta yaraların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Ayrıca vücutta bulunan vitaminlerden eksilmeler de damakta yaraların oluşmasına sebep olmaktadır. Özellikle b12 vitamini vücutta azaldıkça takviyesi yapılmalıdır. B12 vitamin eksikliği durumunda yumurta, et, süt, tavuk, yoğurt ve peynir gibi gıdalar tüketilmelidir. Aşırı yorgunluk, halsizlik ve kansızlık gibi durumlar da damakta yaraların çıkmasına zemin hazırlayabilmektedir. Bu sebeple sağlık açısından başka bir rahatsızlık ve eksikliğinizin olmadığından emin olun ve daha rahat edeceğiniz kendinizi kasıp strese gitmeyeceğiniz mekanları tercih edin.

Bazı bayanlarda adet öncesi dönemde sivilceler çıkabilmektedir, bazılarında ise bu durum direk damağa vurarak damakta yaraların çıkmasına sebep olmaktadır. Asitli gıdaların tüketilmesi de damakta yaraların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bildiğimizin tersine, aşırı derecede c vitamini içeren besinler de damakta yaralara sebep olabilmektedir. Her şeyin aşırısı biraz zarar vermektedir. Asitli, acılı, baharatlı gıdalarda damakta yaralar oluşturabilirken, sigara kullanımı da damak yaralarını tetiklemektedir. Damak yaralarının ilerlemesi durumunda derhal bir önlem alınmalıdır, aksi taktirde başka hastalıkların meydana gelmesine zemin hazırlayacaktır.

Damak yaraları nasıl iyileşir, damak yaralarının iyileşmesi için iki su bardağı su içerisine küçük bir soğanı ikiye bölüp kaynatıp, suyunu tüketebilirsiniz. Eğer tadı ağır geliyorsa hazırlamış olduğunuz soğan suyunu gargara şeklinde de kullanabilirsiniz. Ayrıca maydanoz yapraklarını çiğnemek damağınızda oluşmuş yaralara iyi gelecektir. Dilerseniz maydanozu suda kaynatıp içebilirsiniz. Gargara yapmakta sizin elinizde. İki tatlı kaşığı karbonatı bir çay bardağı suda karıştırıp, yutmamaya özen göstererek gargara yaparak kullanabilirsiniz. Meyan kökünü de çay gibi hazırlayıp içebilir dilerseniz de gargara şeklinde kullanabilirsiniz. Sabah kahvaltıda kullandığımız çayı, adaçayını ve ayrıca yeşil çay çeşitlerini içebileceğiz gibi bu çayları ıslatıp damağınıza yaranın üzerine bir on dakika tutarak iyileşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
" } ] }