{ "title": "Çocuklarda Ağız Yarası", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/cocuklarda-agiz-yarasi.jpg", "date": "22.01.2024 01:51:42", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Çocuklarda Ağız Yarası; bilinçsiz şekilde ağza yabancı cisimlerin sokulması ile çocukların ağzında enfeksiyon gelişir. Çocuklarda ağız yarası olarak Aftlar, pamukçuk ve uçuktur. Beslenme ağız ile yapıldığı için ağız yaraları çok ağrıya sebep olmaktadır. Ağız yaralarının neden olduğu ağrı beslenme bozukluklarına ve konuşmada sorunlara sebebiyet verebilir.

Aft; Aftlar sık sık görülür. Tam nedeni bilinmemektedir. Fakat uzmanlar bakteri, virüslerden dolayı ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sebeplerden olabilir. Aftlara stres, travma, mineral ve vitaminlerin eksikliği ve alerjiler sebep olabilir. Aftlar uçukların tam tersi bulaşıcı değildirler. Ama Aftlar çok acı verici olurlar. Yemek yemek bile işkenceye dönüşebilir. Eğer çocuğun ağzında Aft oluşmuş ise sert ve sivri gıdalardan (Kızarmış ekmek, havuç,) kaçınılmalıdır. Ayrıca aftların ağrısını artıracak acı, ekşi, aşırı tuzlu, çok sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulmalıdır. Doktor tavsiyesine göre ilaç kullanılmalıdır. Aftlar genelde yedi ile on gün içinde iyileşme gözlenir.

Gingivostomatit; Çocuklarda diş etinde meydana gelen enfeksiyondur. Çocuklarda genelde diş etinde çekilme, şişme, kızarma ve kanama meydana gelir. Sebebi oksijenli ortamı sevmeyen bakterilerdir. Bakteriye yönelik antibiyotik verilmelidir. Üç, dört günde iyileşme başlar. Fakat antibiyotik en az bir hafta kullanılmalıdır.

Pamukçuk; Pamukçuğa candia albicans adındaki mantar sebep olmaktadır. En çok görülen sebebi annenin göğsünün gereğinden fazla temizlenmesidir. Gereğinden fazla anne göğsünün temizlenmesi ile göğüsteki yararlı mikroplarda yok edilmektedir. Bu yararlı bakterilerin yok edilmesi ile mantara ortam hazırlanmaktadır. Çocuklara bu pamukçuk için olan oral gargaralar veya damlalar verilebilir.

Uçuk; Uçuğun sebebi herpes simpleks isimli virüstür. Uçuk ağzın içinden çok dudak kenarlarında olur. Virüs çocukluk çağında alınır ve yüzdeki sinir köklerine gizlenir. Gizlenen bu virüs bağışıklık sisteminin düşmesi veya stres dönemlerinde ortaya çıkar. Herpes kompleks virüsüne etkili kremler ile tedavi yapılır. Yedi on günde iyileşir.

Çocuklarda Ağız Yarası Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda Ağız Yarası Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yara yanağın içinde ise kırık ve sivri dişler olup olmadığı kontrol edilmeli ve varsa tedavisi yaptırılmalıdır. Yara beyaz kabarık şekilde ise temiz bir mendil temizlenmelidir. Parmağınızın ucu ile antiseptik kremler ve gliserin sürebilirsiniz. Ayrıca bebe aspirini, parol şurup, minoset şurup, dolven şurup, calpol şurup verebilirsiniz. Çocuğunuzu biberon ile besliyorsanız sert biberon başlığı kullanmayınız. Anestol gibi benzocaine içeren Keller kullanabilirsiniz. Yaralı alanlara tuz koyabilirsiniz. Tuz eriyinceye kadar bekleyin ve bu uygulamayı günde üç kez yapın. Sirkeyi günde üç kez yaralı olan yerlere uygulayın. Kabartma tozunu birkaç damla su katın ve macun kıvamına getirin. Elde ettiğiniz macunu yaraların üzerine uygulayın. Eriyinceye kadar macun yarların üzerinde kalsın. Günde üç kez uygulayabilirsiniz. Diş macunlarının içinde bulunan SLS maddesi tahrişleri artıracağı için SLS içeren diş macunları kullanılmamalıdır.

Çocuklarda Ağız Yarasının Sebepleri Nelerdir?

Behçet Hastalığı, B vitamini eksikliği, C vitaminin fazla alınması, konjoktivit, retinit, lökositoz, demir eksikliği nedeniyle çocuklarda ağızda yaralar olabilir.

Çocuğunuza ağzında yaralar varken sıvı gıdalar verin. Dondurma gibi yumuşak gıdalarla besleyin. Sağlıklı günler.
" } ] }