{ "title": "Cilt Yaraları", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/cilt-yarlari.jpg", "date": "19.01.2024 02:36:11", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "
Cilt yaraları: Yara vücudumuzdaki doku bütünlüğünün herhangi bir sebepten dolayı bozulmasıdır. Günümüzde hemen hemen herkesin başına gelebilecek cilt yaraları önemli hastalıklarında habercisi olabilir. Cilt yaraları; genelde çarpma, düşme çeşitli kazalar sonucunda oluşabileceği gibi egzama, sivilce, kaşıntı ile de oluşabilmektedir. Yaraların iyileşme süreci genelde 6 haftayı bulmaktadır. Cilt yaralarının iyileşmemesi daha kötüye gitmesi, kaşıntı ve akıntı gibi belirtilerin görülmesi çeşitli nedenlere bağlı olabilmektedir. Kaşıntı ile oluşabilen ve yayılan iyileşmeyen yaralar egzama habercisi olabilir. Bu tip durumlarda deri aşırı derecede kaşınır ve kısa bir süre içinde cilt yarası oluşmasına neden olmaktadır.

Cilt yaraları hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Vücudun bütün bölgelerinde görülebileceği gibi en sık olarak eller ve ayaklarda görülmektedir. Ellerimiz sürekli kullandığımız için enfeksiyon riskine çok açık yerlerdir. Elde oluşan kaşıntı sonucu olan cilt yaraları tedavi edilmezse kısa zamanda enfeksiyona dönüşür ve en kısa zamanda tedavi edilmesi şarttır. Yüz, dekolte, eller, kollar yani güneşe mağruz kalan yerlerde oluşabilecek kırmızı kabuklu cilt yaralarına dikkat etmek gerekmektedir. En kötü rahatsızlıklardan biri olan cilt kanserinin habercisi olabilir. Hemen doktora danışılmalı ve gerekli tetkiklerin en kısa sürede yapılması gerekmektedir. Normal şeklide en ufak yaralanmalarda bile cilt yaraları iyileşmiyorsa eğer diyabet hastalığının habercisi olabilmektedir. Derinin sağlıklı bir şekilde gözükmesi sağlıklı bir kan dolaşımına bağlıdır. Fakat bu kan dolaşımında sorunlar çıkarsa mesela damarların tıkalı olmalı, damar sertliği, çeşitli varislerin varlığı da deride cilt yaralarının oluşmasına neden olmaktadır. Vücutta oluşan yaralar genelde vitamin eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Ağız çevresinde oluşan iyileşmeyen yaralar çinko eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu tip durumlarda hemen gerekli tahlillerin yapılması gerekmektedir. Bazen yaralar kaşıntı olmadan kendiliğinden de oluşabilir. Yine eller ve ayaklarda, kafa derisinde olan bu yaralara stres egzaması adı verilmektedir. Genelde kırmızımsı bir şeklide oluşmaya başlarlar ve ilerleyen aşamalarda yerini kaşıntı almaktadır. Bu tip durumlarda hastanın yaşam kalitesinin düşmesine ve sıkıcı durumların oluşmasına neden olacaktır. İyileşme süreci geç olduğundan dermatolog ve nöroloji bölümlerine beraber gitmek gerekebilir. Vücutta genelde sırt bölgesinde görülen kırmızımsı şişlik şeklinde görülen yaralar ise böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına bağlı cilt yaralarının habercisi olabilir. Vücuttaki yağ dengelerinin bozulması sonucu yüzde çıkan akne şeklindeki cilt yaraları da oldukça can sıkıcıdır. Genelde kendiliğinden iyileşir bu iyileşme süresinde bu akne, sivilce ve yaralarla oynanmaması olabilecek bir enfeksiyon riskinin de ortadan kalkmasına neden olacaktır. Fakat çok can sıkıcı durumlarda rahatsızlığın seyrini en aza indirmek için bir dermatologdan yardım almak gerekebilir.

Cilt yaralarını önlemenin en etkili yolu vücudumuza iyi bakmaktan ve sağlıklı dengeli beslenmekten geçmektedir. B ve D vitamininin gerekli değerlerde alınması antioksidan içeren yiyeceklerin tüketilmesi vücudun kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
" } ] }