{ "title": "Bebeklerde Dil Yarası Nasıl Geçer", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/bebeklerde-dil-yarasi-nasil-gecer-356.jpg", "date": "20.01.2024 13:41:27", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Dil Yarası Nasıl Geçer, Bebeklerin ağızlarında ortaya çıkan bu yaralar aft, pamukçuk ve ülser olarak ağızlarının içine ve etrafına yayılır. Oluşan bu yaralar genelde çok ciddi ve tehlikeli değildirler. Ancak bu yaralar çoğalabilme özelliğine sahiptirler. Bebeklerin dillerinde oluşan yaraların geçmesini ve çoğalmasını engellemek için tedavi gerekmektedir. Bu yaraların en yaygın olan çeşidi aft ülseridir. Bu ülserler bazen de yanak içinin ısırılması, dişin kesmesi ve diş etinin yaralanması sonucunda oluşur. Bu nedenlerden dolayı oluşan yaralar genelde bu yaralanmalardan üç, dört gün sonra oluşmaya başlar. Birçok aft tedaviye gerek olmadan kendiliğinden iyileşir. Ancak yara en kadar büyük ise iyileşme zamanı da o kadar uzar. Tuzlu su ile gargara yaparak oluşan yaraların vermiş olduğu acı hafifletilebilir. Ayrıca eczanelerden temin edebileceğiniz jelleri kullanarak da acılar azaltılabilir. Oluşan yara geçene kadar asitli, tuzlu, baharatlı ve acılı içecek ve yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Yara hiçbir iyileşme göstermiyor tam tersine daha da kötüye gidiyor ise acilen bir uzmana başvurulmalıdır.

Bebeklerde dil yarası nasıl geçer?

Pamukçuk ağzın etrafını saran mukoza membranında yaşamakta olan mantar organizmalardır. Vücudun sağlık dengesinin bozulduğu andan itibaren mantar organizmalarda kontrolsüz bir şekilde çoğalırlar. Bu durum bebeklerde bir yaşını doldurana kadar görülür endişeye gerek yoktur gayet normaldir. Astım hastalığının tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar mukozayı tahrişe ettiğinden dolayı pamukçuk oluşmasına sebep olur. Derhal doktorunuza giderek ağza uygulanan mantar ilacını almalısınız. Bebek eğer emziriliyor ise annenin meme ucuna da sürülerek tedavi sağlanmalıdır. Oluşan bu dil yaralarının bir daha oluşmaması için bebeklerin emzikleri ile biberonları devamlı temiz tutulmalıdır. Astımı olan çocuklarda ise nefes açan ilaçlar kullanıldıktan sonra ağzın mutlaka çalkalanması gerekir.
" } ] }