{ "title": "Bebeklerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/bebeklerde-agiz-yarasina-ne-iyi-gelir-2650.jpg", "date": "19.01.2024 13:50:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebeklerde ağız yarasına ne iyi gelir, ağız yarası her yaştan kişi için acı vericidir. Bu sorun bebeklerde de etkili olabilir. Bebeklerde görülen ağız yarası aft diye bilinen pamukçuk oluşumlarıdır. Bu küçük yaralar ağızda, dudakta, yanak, boğaz ve dilde ortaya çıkabilir. Bu yaralar bulaşıcı olmasa da ailede ağız yarası varsa vücutta yatkınlık olur ve yaralar bebekleri de etkiler. Bu etkenin dışında dengesiz beslenme, besin alerjisi, stres, ağız içindeki dokunun zedelenmesi gibi etkenlerde bebeklerde ağız yarasına neden olabilir.

Bebeklerdeki bu yaralar oldukça acı verici, kırmızı renkte ve küçük olurlar. Başlangıçta yanma ya da karıncalanma etkisi gösterebilir. Yara oluşunca bölgede şişme ortaya çıkar. Etrafı kırmızı, ortası sarımsı beyaz dokuya dönüşür ve yara olur. Genellikle tek başına yaralar oluşur. Nadiren bebeklerdeki ağız yaraları kümelenme yaparlar. Bebekler acı çektiklerinden, özellikle ilk 3-4 gün zorlu bir süreçtir. Bu bebeğin beslenmesini de olumsuz etkiler. Bu yüzden bebeklerde ğız yarasına ne iyi gelir, bunlar öğrenilerek uygulanmalıdır. Gerekirse geçmeyen ağız yarası için bir doktora gidilmelidir.

Bebeklerde ağız yarasına ne iyi gelir, hangi yöntemler uygulanır?

Bebeklerdeki ağız yarası evde yapılan uygulamalarla tedavi edilebilir. Ancak anne bebeğiniz emziriyorsa, aralarında enfeksiyon alışverişi meydana gelebileceğinden bebek tedavi edilirken mutlaka annede bu tedaviden yararlanmalıdır. Bebeği muayene eden doktor tarafından mantar için ilaç tavsiye edilecektir. Yaranın yüzeyi karbamit peroksit ile temizlenirse, dokudaki hasar engellenmiş olur. Bunu eczanelerden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Gerekirse sıkça bu uygulama yapılabilir. Bebeklerdeki ağız yarasında oldukça rahatlatıcı bir uygulamadır. Ağız yarası için doktorun verdiği ilaç önce yaranın üstü temiz bir peçeteyle kurulandıktan sonra kulak pamuğu yardımıyla sürülebilir. Bundan sonra bebeğin yarım saat kadar beslenmemesi gerekir. Bu tedavinin yanı sıra evde yapılacak bazı karışımlarda bebeklerde ağız yarasına iyi gelir.

Karbonat karışımı: bu karışımla bebeğin ağzını her gün 4 defa çalkalatarak yaraya uygulanabilir. Ancak bunun yutulmaması gerekir. Bu yüzden küçük bebeklere uygulanması tavsiye edilmez. Bunu hazırlamak için 1 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı karbonatı 120 ml suyla karıştırın. Bu eski bir tedavi yöntemidir. Bebeklerde ağız yarasına iyi gelir.

Siyah çay: Siyah çayın içeriğinde ağız yarasını büzen, kapatan tanenler bulunur. Bu nedenle ağız yarası üstüne siyah çay poşetini nemli halde koyabilirsiniz. İçeriğinde tanen olan ilaçlarda bu konuda yardımcı olabilir.

Yoğurt: Bebeklerde ağız yarasını önleyen bir etkisi olan yoğurt, aynı zamanda ağız yarasının acısını alır ve iyileştirmeyi hızlandırır. Bebeğiniz yoğurt yiyebilecek kadar büyüdüyse bundan faydalanabilirsiniz.

Sirkeli su: Bebeklerde ağız yarasının önlenmesi ve enfeksiyonun yayılmasının önlenmesi için sirkeli su hazırlayabilirsiniz. Emziklerini, oyuncaklarını, biberonunu bu sirkeli suyla yıkayabilirsiniz.
" } ] }