{ "title": "Ayak Yaraları", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/ayak-yaralari-812.jpg", "date": "19.01.2024 10:35:41", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "Ayak yaraları, ayaklar gün boyu ayakta kalmanın verdiği etki ile birçok yaralara ve ayak kokularına sebep olabilmektedir. Ayaklara gereken özeni, önemi ve ilgiyi göstermediğimiz sürece ayaklarımızdaki yaralardan, kokulardan, sertliklerden ve çirkin görüntülerden kurtulamayabiliriz. Ayak yaraları genellikle ilerleyen zamanlarda, yaş yaşlanmaya yakınken daha çok görülmektedir. Yetişkin bireylerde çok az ayak yaraları görülürken, yaşlı kişilerde bu oran kat ve kat artmaktadır. Ayak yaralarına sebep olan durumlar fazlayken özellikle ayakta yaralara sebep olan durum şeker hastalığıdır. Bu durumda ayaklar çok iyi bir bakıma alınmalı ve yaraları iyileştirici tedaviler uygulanmalıdır.

Ayak yaraları neden olur, ayak yaralarının oluşmasındaki en önemli ve en sık görülen sorunlardan birisi şeker hastalığıdır. Şeker hastası kişilerde ve ayrıca 65 yaş üstü kişilerde ayaklarda yaralar çok çok fazla görülmektedir. Şeker hastası olan kişilerde yaralar çok geç iyileşmektedir. Bu sebeple ayaklara yapılması gereken bakım ve özen aksatılmadan sürekli bir şekilde yapılmalıdır. Şeker hastalığı tanısından sonraki ilk bir yıl çok önemlidir. Ayaklarda duyu kayıpları yaşandığı için, vücut yükü ayaklara bindikçe ayaklar zarar görmeye başlamaktadır. Dokulara yeterince kan gitmez ve bu durumda doku hasarları meydana gelir. Ayaklarda sinirler hasar görür. Bu durum ise ayakların terlemesini önler ve ayakların kurumasına sebep olur. Şeker rahatsızlığı olan kişiler ve ayak yaraları sorunu yaşayanlar en uygun ayakkabıları seçip giyinmelidir. Aksi durumda ayakların sağlığı daha da kötüye gidebilecektir. Ayaklarda kızarmalar, şişlikler, renk değişimleri, nabızda düşmeler görülmesi durumunda derhal hastaneye gidilerek bir doktor kontrolünden geçilmelidir.

Ayak yaraları nasıl önlenir ve neler yapılmalıdır, ayaklar her gün ılık su ve sabun ile yıkanarak kurutulmalıdır. Ayaklar düzenli olarak her gün kontrol edilmelidir. Ayakkabı yapısına ve rahatsızlığa uygun olabilecek ayakkabılar seçilmelidir. Yalın ayak kesinlikle gezilmemelidir. Ayakkabı içerisinde ayaklar rahat olmalıdır. Ayaklar sıcaktan korunmalı genellikle serin yerlerde tutulmalıdır. Ayaklara belli aralıklarla masajlar yapılmalıdır. Masajlar sayesinde ayaklardaki duyular canlanacaktır. Duyu kaybını bu sayede önleyebilirsiniz. Ayaklara çok yüklenilmemeli ve ağırlık fazla verilmemeli. Bazen terlemesi için beklenilmeli, ısıdan korumak gerekli ama bazen terleterek duyuları harekete geçirmek gereklidir. Terleyen ayaklar kurumayacaktır ve ayak kurumasına önlem alınmış olunacaktır.
" } ] }