{ "title": "Ağız İçi Dil Yaraları", "image": "https://www.yara.gen.tr/images/agiz-ici-dil-yaralari.jpg", "date": "23.01.2024 06:22:04", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "Ağız içi dil yaraları, tehlikeli değildir ve iyileşmeleri kolay yöntemlerle sağlanabilir. Dil hareket etmediği sürece çoğunlukla ağrı hissedilmez. Oluşumları ve tekrarlamaları ağız bakımı ile birebir ilgilidir.

Neden Ağız İçi Dil Yaraları Oluşur?

Pamukçuk (Aft): Çoğu insan, ağız ülseri veya aft da denilen pamukçuk rahatsızlığına hayatının bir döneminde yakalanmaktadır. Pamukçukların nasıl oluştuğu hücre anatomisi düzeyinde bilinmemektedir. Dilin darbe alması, tahriş olması, Asitli, baharatlı ve tuzlu yiyecekler, Genetik yatkınlık, B12, demir ve folik asit eksiklikleri, sodyum lauryl sülfat içerikli diş macunlarının kullanılması, Virüs kaynaklı enfeksiyonlar, Behçet Hastalığı gibi hastalıkların neden olduğu pamukçuk çoğu insanın hayatında en az bir kere yakalandığı yaygın bir rahatsızlıktır. Nasıl oluştuğu ise hücre anatomisi noktasında bilinmemektedir. Yara küçük, çevresi kırmızımsı ve ortası beyaz ise büyük ihtimalle pamukçuktur.

Isırılma veya Yanma

Dil çok hassas bir organdır. Deri benzeri bir koruma tabakası bulunmadığı için darbelere karşı savunmasızdır. Dil yaralarına birçok etken sebep olabilir. Dili ısırmak, benzer şekilde dişleri gıcırdatmak, dili kenetlemek dil üzerinde tahriş veya baskıya bağlı yaralara neden olabilir. Daha nadir görülen ağız içi dil yaraları da vardır. Bu yaralar yaraların özelliğine göre değişir.

Dil arkasında ve tam ortasında gözlenen kırmızı ve pürüzsüz kesecikler:
Bahsettiğimiz dil yaralarına bakteriler, mantar ve enfeksiyonlar neden olmaktadır. Özellikle sigara tiryakiliği hastalığın oluşum riskini tetiklemektedir. Ayrıca eklemek gerekir ki şeker hastalarında ve kansızlık rahatsızlığı olan hastalarda ağız içi dil yaralarının görülme oranı çok daha fazladır.

Ağız İçi Dil Yaraları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pamukçuk (Aft) Tedavisi: Yaraların oluşumlarından itibaren iyileşme süreleri bir ya da bir buçuk hafta içinde tamamlanır. Fakat bu rahatsızlığın büyüklüğü ve tekrar oluşmaları insanları çok rahatsız eder. Ağız içi dil yaraları için aşağıda liste halinde anlattığımız uygulamaları denerseniz daha hızlı çözüm bulmanız mümkündür.
Darbe ve Kesilme Sonucu Oluşan Ağız İçi Dil Yaraları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böyle bir durumda kalındığında ağız içinin iltihap kapmaması için ilk önceliğiniz ağzı soğuk suyla yıkamak olmalıdır.
Ağız İçi Dil yarası için İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Virüs nedeniyle oluşan ağız içi yaralarında antiviral, mantar-maya kaynaklı ağız içi dil yaralarında antifungus ve bakteri kaynaklı olan ağız içi dil yaralarında antibiyotik ilaçlar önerilmektedir. Bu tür yaralarda bulaşıcı ve nüksedici etkiler olduğu bilinmelidir. Ayrıca Capcaicin kremleri dilinizi yumuşatır. Bunun yanı sıra ağrı kesiciler de kullanılabilir.

Ağız içinde oluşan dil yaralarının oluşumunu engellemek, dil sağlığını korumak ve oluşan ağız içi dil yaralarını daha iyi tedavi edebilmek amacıyla bir dizi önlemler alınması gerekir. Sert ve dili tahriş edecek kuruyemiş gibi ürünlerden kaçınmalısınız bunun yerine yatıştırıcı etkisi ile tanınan dondurma, yulaf lapası, yoğurt ve muz gibi ürünler tüketebilirsiniz. Bunlar ayrıca yumuşak olduğu için yaraya zarar vermeyecek ve canınızı yakmayacaktır.
" } ] }